Kurumsal
İletişim
Sipariş Takip
Yardım
Kolay İade

CİLT BAKIMI SIRALAMASI NASIL OLMALIDIR?

CİLT BAKIMI SIRALAMASI NASIL OLMALIDIR?

Cilt Bakımı Sıralaması Nasıl Olmalıdır?

Cilt Bakımı Nedir?

Cilt bakımı, cildin ihtiyacına uygun olan ürünlerin düzenli olarak kullanılmasını ifade eder. Çeşitli dış etmenlere, fizyolojik etkilere ve yaş almaya bağlı olarak zamanla bazı cilt sorunları ortaya çıkabilir. Cilt bakımı, bu sorunları ortaya çıkmadan önlemek ya da mümkün olduğunca ortadan kaldırmak amacıyla yapılır. Cildin yapısını koruyarak, daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Cilt bakımı cilt tipine, yaşa, cildin ihtiyaç duyduğu ürünlere göre, kişiden kişiye değişiklik gösterir. 

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Çok merak edilen günlük cilt bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı birçok faktöre bağlı olarak, kişiden kişiye değişmektedir. Cildi dış etkenlerden kaynaklı hasarlara karşı daha dayanıklı hale getirmek, yaşlanmanın neden olduğu hasarları minimuma indirmek, cildin daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlamak için düzenli cilt bakım yapılmalıdır. Cilt bakımı evde ya da profesyonel kliniklerde farklı şekillerde yapılmaktadır. Profesyonel cilt bakımında çeşitli medikal cihazlar ve dermokozmetik ürünler kullanılmaktadır. 

Profesyonel bakım tekniklerinin yanı sıra evde de cilt sağlığını destekleyen çeşitli cilt bakım uygulamaları vardır. Evde yapılan cilt bakımı cilde temizleme, ölü derilerden arındırma, nemlendirme ve koruma aşamalarını içerir. Cilt bakımında kullanılan ürünler seçilirken cilt tipi, yaş ve cildin ihtiyaçlarının yanında, ürünlerin içerikleri de önemli bir faktördür. Bazı cilt bakım ürünleri cilt sağlığını ve genel sağlığı tehdit eden zararlı kimyasallar içermektedir. Bu tarz ürünlerden uzak durulmalı ve temiz içerikli, cilde ve sağlığa zarar vermeyen ürünler tercih edilmelidir. Günlük cilt bakım rutininde yüz temizleme jeli, temizleme yağı, nemlendirici, tonik, güneş kremi, serum gibi ürünler kullanılırken, haftalık bakım cilt bakım rutininde bu ürünlere ek olarak peeling ve maske kullanılır.

Cilt Bakımı Faydaları
Cilt hücrelerinin yenilenmesini destekleyerek cildin daha genç, dinamik ve sağlıklı görünmesini sağlayan cilt bakımının çeşitli faydaları bulunmaktadır.

Düzenli cilt bakımı ciltteki sebum dengesini düzenleyerek akne, sivilce ve siyah nokta oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Makyaj, kir ve toz nedeniyle tıkanan gözeneklerin temizlenmesini ve cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlar.  
Ciltte yaş ve çeşitli çevresel faktörlere bağlı oluşan kırışıklıkların önlenmesini sağlar. 
Cilt tipine uygun olarak yapılan cilt bakımı cildin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayarak cildi besler.
Ciltteki renk eşitsizliğini ve leke oluşumunu önler.
Ciltteki nem dengesini sağlayarak cildin daha parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
Cilt hücrelerini yenileyerek cildin daha canlı ve dinamik görünmesine yardım eder.

Cilt Bakımı Aşamaları

Cilt bakımına yeni başlıyorsan, günlük cilt bakım siralamasi nasıl olur merak ediyorsan ve doğru cilt bakım sıralaması nasıl olmalı öğrenmek istiyorsan, bu yazıyı senin için hazırladık. 

Cilt Temizliği
Cilt bakımının ilk aşaması cildi temizlemektir. Bu aşamada cildi makyaj kalıntısı, yağ, toz ve kirden arındırmak amaçlanmaktadır. Cilt temizliğinin iki aşamalı olarak yapılması önerilmektedir. Öncelikle yağ bazlı bir temizleyici ile ciltteki makyaj, güneş kremi, yağ, kir gibi maddelerin çözünmesi sağlanır. Bu aşamada hindistan cevizi yağı, shea yağı, argan yağı gibi doğal yağlar kullanabilirsiniz. Bu yağlar, temiz içerikleri ile cildinize zarar vermeden cildi yağ ve kirden arındırırken, zengin ve besleyici içerikleri ile cildinize bakım yapar. Ardından temiz içerikli bir yüz temizleme jeli ya da yüz temizleme köpüğü ile cildinizdeki yağı arındırabilirsiniz. 

Tonik Uygulaması
Tonik, cildi temizleyen, cildin Ph dengesini düzenleyen ve cildi nemlendirme aşamasına hazırlayan losyon formunda bir cilt bakım ürünüdür. Tonikleri direkt olarak elinizle ya da bir pamuk yardımıyla yüzünüze uygulayabilirsiniz. Gül Suyu’nu doğal içeriği ve cildi nemlendirme özelliği ile tonik olarak uygulayabilirsiniz.

Serum Uygulaması
Cilt serumları cildin yaşlanmasını önlemek, ciltteki leke oluşumunu engellemek, cilt tonunu eşitlemek gibi amaçlarla kullanılır. Cilt serumları özel yapıları ile cilde derinlemesine nüfuz ederler. Bu aşamada cildin ihtiyaç duyduğu içeriklere sahip serumların tercih edilmesi önemlidir. Örneğin C vitamini serumları cilt lekelerini önlemek ve cildi aydınlatmak için kullanılırken, hyaluronik asit serumları ciltteki nemi hapsetmek amacıyla kullanılır. Cildin sahip olduğu soruna odaklanan ve cilt tipine uygun  bir serum seçerek cildinize uygulayabilirsiniz. 

Göz Çevresi Bakımı
Cilt bakımı yapılırken göz çevresi de unutulmamalıdır. Göz çevresinde bulunan deri ince ve kırışmaya müsait bir yapıdadır. Aynı zamanda yüzün diğer bölgelerine göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle, göz çevresine özel ürünler kullanılması gerekmektedir. Göz çevresi için özel serum ve kremler bulunmaktadır. Pürüzsüz ve ışıltılı görünüm sağlamaya yardımcı Göz Altı Bakım Serumunu günlük bakım rutininize ekleyerek, etkin bir göz çevresi bakımı sağlayabilirsiniz. 

Nemlendiriciler ve Cilt Yağları
Bu aşamadaki ciltteki su kaybını önlenerek, cildin sahip olduğu nem cilde hapsedilir. Doğal yağlar, cildi derinlemesine nemlendirmeye ve beslemeye katkı sağlar. Cildin yumuşak, esnek ve pürüzsüz kalmasını sağlamaya yardımcıdırlar. Ciltteki su kaybını önleyerek kuruluk, çatlak ve tahriş oluşumunu önlerler. Cildinizi nemlendirmek için jojoba yağı, hindistan cevizi yağı, tatlı badem yağı kullanabilirsiniz. 

Güneş Kremi
Güneş, yaşamımız için hayati bir öneme sahiptir. Ancak güneş ışınlarının cildimize direkt olarak temas etmesi cilt lekelerine ve cildin kırışmasına neden olur. Cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için düzenli olarak güneş kremi kullanılması gerekmektedir. Yüksek SPF’li ve zararlı kimyasallar içermeyen güneş kremi tercih ederek, cildinizi güneşin yarattığı hasarlardan koruyabilirsiniz. 

Peelingler 
Peeling, cilt üzerinde ölü deriyi temizleyerek cildi ölü hücrelerden arındırma işlemidir. Peeling çok sık uygulandığında cilt dokusunu çizerek cilde zarar verebilir. Bu nedenle peeling uygulamasının haftada 1-2 kez yapılması önerilir. Peelingler akneli ya da hasar görmüş ciltlerde yan etkilere neden olabilir. Peeling kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmanızı öneririz. 

Maskeler
Cilt maskeleri cildin ihtiyacı olan bakımı cilde yoğun bir şekilde veren ürünlerdir. Cilt maskeleri cilt sorunlarına ve ihtiyaçlarına göre seçilir. Genelde cilde uygulanıp 10-15 dakika bekletilir. Yoğun içerikleri nedeniyle haftada 1-2 kez kullanılması önerilir. 

Cildinize uygun, temiz içerikli ürünler seçerek ve yukarıda sıraladığımız cilt bakım aşamalarını rutin bir şekilde uygulayarak cildinizin daha genç ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bir sağlık sorununuz varsa cilt bakımı için önce bir sağlık profesyoneline danışmanızı öneririz.

Kaynakça:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1002/ejlt.201800313?casa_token=trnafoyy0LMAAAAA:mehTOf3UMlCBFUib7_siIejRUoD7pw1phjKS3UiATyOXwTBKw3yWOUmAaZPwlypb72G9VutQEAbBTLO0yQ

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ics.12758

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388109000772?casa_token=185BAkl5NB0AAAAA:czgWBWl1_tFfrjhg4uxEJSXE9HgvO2ivclwBCultc4MiDthsSWXVhqNu0ieBZV1u6bjN40oCBkkW

https://www.researchgate.net/profile/Ashish-Baldi/publication/235944029_Herbal_Cosmetics_Used_for_Skin_and_Hair/links/09e4151497b76aa3c5000000/Herbal-Cosmetics-Used-for-Skin-and-Hair.pdf

https://core.ac.uk/download/pdf/234662463.pdf

Etiketler: CİLT BAKIMI SIRALAMASI NASIL OLMALIDIR?
Temmuz 18, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR