Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Uykusuz kaldığımızda, hastalandığımızda ya da yorgunken göz altlarında koyu halkalar oluştuğunu ve göz çevresinin koyu bir renk aldığını hepimiz fark etmişizdir. Göz altı morlukları olarak isimlendirilen bu koyu halkalar cilt rengine göre mor, mavi, siyah ya da kahverengi gibi renklerde görülebilir.
Göz altında bulunan kılcal damarların deri altına kan sızdırması ve sızan kanın o bölgede toplanması sonucunda göz altı morlukları oluşur. Kanın bölgede birikmesi ile göz altlarında şişkinlik meydana gelebilir. Göz altı morluğu, görünüm açısından kişileri oldukça rahatsız edebilen bir durumdur. Çoğu zaman göz altı torbalarının da eşlik ettiği göz altı morlukları, kişinin daha yorgun ve olduğundan daha yaşlı görünmesine sebebiyet verebilir.
Göz altı morlukları genetik yatkınlıktan uykusuzluğa kadar pek çok sebepten kaynaklanabilir. Kadın ya da erkek, tüm yaş gruplarında görülebilen göz altı morluklarının en yaygın sebepleri şu şekildedir:
Genetik: Bazı kişilerin göz altı morluğuna genetik yatkınlıkları bulunabilir. Özellikle aile bireylerinde de bu sorunun göründüğü kişilerde, genetik yatkınlıktan söz edilebilir. Genetik olarak göz çevresindeki derinin ince yapıda olması da göz altı morluklarını daha belirgin hale getirebilir.
Uykusuzluk: Yeteri kadar uyumamak ya da normalden fazla uyumak göz altı morluklarına neden olabilir. Ayrıca uykusuzluk ciltte soğuk ve donuk bir görünüme sebebiyet verebilir. Bu durum göz altı morluklarının daha da belirginleşmesine neden olabilir.
Göz Yorgunluğu: Telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlara uzun süre bakmak gözlerde hassasiyete ve yorgunluğa neden olur. Bu durum, göz çevresindeki damarlarda gerginliğe neden olarak damarların genişlemesine sebebiyet verebilir. Bu da, göz çevresindeki koyu halkaların belirginleşmesiyle sonuçlanabilir.
Eksik Sıvı Tüketimi: Vücudun ihtiyacı olan miktarda suyun karşılanmaması sonucunda vücudun sıvı dengesi bozulur ve susuzluk meydana gelir. Bu durum göz çevresindeki halkaların belirginleşmesine, göz çevresinde daha çökük ve yorgun bir görünüm oluşmasına sebebiyet verebilir.
Alerjiler: Alerjik durumlar koyu halkaların oluşumunu tetikleyebilir. Vücut alerjik reaksiyonlara tepki olarak histamin salınımını serbest bırakır. Histamin salınımı gözlerde kızarıklık, kaşıntı, şişlik gibi durumlara neden olmasının yanında, kan damarlarında genişlemeye yol açabilir. Bu da damarların daha belirgin hale gelmesine ve böylece göz altının daha koyu görünmesine sebebiyet verebilir.
Yaş Alma: Yaşla beraber cilt incelmeye ve esnekliğini kaybetmeye başlar. Cilt altındaki yağ dokusunda ve cildin genç görünmesini sağlayan kolajen miktarında azalmalar yaşanır. Bunların sonucunda incelen deri altındaki kan damarları daha görünür hale gelebilir.
Güneşe Fazla Maruz Kalmak: Güneşe uzun süre maruz kalmak, cilde renk sağlayan melanin pigmentinin normalden fazla üretilmesine neden olur. Bu da göz çevresinin kararmasına neden olabilir.
Diğer Olası Etmenler: Tüm bu nedenlerin yanında egzama ve kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıkları, stres ve yorgunluk, fazla alkol ve sigara kullanımı, demir eksikliği anemisi, sinüslerdeki tıkanıklık gibi nedenler de göz altı morluklarına neden olabilir.
Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?
Göz altı morluğu tedavisi altta yatan sebebe göre değişmektedir. Göz altı morluklarını önlemeye ve oluşan morlukları azaltmaya yardımcı olan bazı yöntemler bulunmaktadır. Göz altı morlukları için aşağıda yer alan yöntemler denenebilir:
Sağlıklı ve Dengeli Uyku: Yetişkin bir insanın sağlıklı bir yaşam için günde 7-8 saat gece uykusu uyuması gerekmektedir. Vücudun ihtiyacını karşılayacak yeterlilikte ve kalitede uyumak, göz altı morluklarının azalmasında etkili olabilir.
Su Tüketimi: Vücudun ihtiyacı olan su miktarı kişinin kilosuna göre değişmektedir. Her gün vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda su tüketmek, susuzluktan kaynaklanan göz altı morluklarının azalmasına yardımcı olabilir.
Soğuk Kompres Uygulaması: Göz altlarına soğuk kompres uygulamak genişleyen kan damarlarının daralmasına ve bu sayede göz altı morluğunun ve şişkinliğinin azalmasına yardımcı olabilir. Temiz bir havluya ya da steril ve pamuklu bir beze buz küplerini sararak göz kapaklarında ve göz altlarında 5-10 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Gül Suyu: Gül suyunun yorgun cildi yatıştırmaya ve canlandırmaya yardımcı özelliği bulunmaktadır. Temiz bir makyaj pamuğuna birkaç damla gül suyu damlatın ve gözlerinizi kapatıp pamuğu göz kapaklarınıza yerleştirin. Günde 2 kez, 5-10 dakika bu uygulamayı yapabilirsiniz.
Medikal Ürünler: Dermatoloji uzmanı önerisi ile kullanılan, içeriği antioksidanlar, E ve C vitamini açısından zengin olan göz altı kremleri ve serumları, söz konusu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Göz Altı Morluğuna İyi Gelen Yağlar
Hindistan Cevizi Yağı:
İçeriğinde bulunan E vitamini ile cilt için oldukça faydalı olan hindistan cevizi yağını göz altı morlukları için kullanabilirsiniz. Gece uyumadan önce birer damla hindistan cevizi yağını parmağınıza alıp göz altlarınıza hafif hareketlerle uygulayın. Hindistan cevizi yağı göz çevrenizi nemlendirirken, koyu halka görünümünün azalmasına yardımcı olacaktır. Hindistan cevizi yağı fazla kullanılırsa göz çevresinde yağ bezelerinin oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle az miktarda ve haftada birkaç kez uygulama yapılması ve yağın göz altına eşit miktarda dağıtılması önerilir.
Tatlı Badem Yağı:
Badem yağı yağ asitleri ve E vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Sahip olduğu zengin içeriği ile göz altındaki morlukların azalmasına yardımcı olur. Göz altlarınıza birer damla tatlı badem yağını masaj yaparak yedirin ve gece boyunca emilmesini bekleyin. Bu işlemi her gece uygulayabilirsiniz.
Üzüm Çekirdeği Yağı:
Üzüm çekirdeği yağının cildi aydınlatmaya ve göz altı morluklarının görünümü azaltmaya yardımcı etkisi bulunmaktadır. Birer damla üzüm çekirdeği yağını göz altlarınıza nazikçe uygulayabilirsiniz.
Kaynakça: