500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!
KOLLAJEN NEDİR, NE İŞE YARAR?

KOLLAJEN NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kollajen Nedir?

Kolajen, vücudumuzun yapısı için temel bir proteindir. (Kim vd., 2001; Uitto vd., 1989).

Kolajen’in yazılışının farklı kaynaklarda kollajen olarak da kullanıldığı görülmektedir. Literatürdeki en yaygın kullanımı kolajen şeklindedir.

Kollajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık %25’lik kısmını oluşturan, derimizin %75’lik kısmını meydana getiren önemli bir proteindir.

Kollajenin Faydaları Nedir?

• Kollajen içeriğini ve antioksidan enzim aktivitelerini artırır ve cildin görünümünü ve yapısını iyileştirmeye yardım eder.(1)

• Cildin yaşlanmasını engellemeye yardımcıdır.(2)

• Saç dökülmelerini azaltarak parlak ve canlı görünmesini sağlar. (1)

Kollajen’in yapılan bilimsel araştırmalarla bir çok faydası kanıtlanmıştır. Daha fazla bilgi almak için Kolajenin faydaları ile ilgili bilimsel araştırmalardan faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.

Kollajen Türleri Nelerdir?

İnsan vücudunda tanımlanmış 19 farklı kolajen tipi vardır. Alttaki tabloda kolajenin vücudumuzda bulunduğu dokuları görebilirsiniz. 

Kolajen TipiBulunduğu Doku
ICilt, dişler, kemikler, tendonlar, kornea
IIKıkırdak
IIICilt, tendonlar, kan damarları, rahim çeperi
IVGöz merceği, cildin bazal tabakası
VKornea, hücrelerarası doku
VIBağ dokusu
VIICildin bazal tabakası, kornea, göz akı
VIIIKıkırdak ve göz akı bileşeni
IXKıkırdak bileşeni
XKıkırdak bileşeni
XIKıkırdak bileşeni
XIITendon bileşeni
XIIIEndotelyal dokular
XIVDoğum öncesi cilt ve tendonlar

Yetişkin insanların cildinde, % 80’inde kolajen tip I, % 15 kolajen tip III, % 5 oranında da tip IV ve V bulunmaktadır. Gençlerin cildinde yeniden yapılandırma kolajeni olarak da tanımlanan kolajen tip III daha fazla miktarda yer almaktadır (Chaudhuri vd., 2000).

Vücutta Kolajen Miktarı Neden Azalır?

Beslenme yetersizlikleri, sigara ve alkol, yaşlanma, vücuttaki oksijen azlığı, güneş ve diğer dış etkenler sebebiyle 20’li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi azalır.(3)

Kolajen kaybı sonucunda deri esnekliğini, parlaklığını ve yumuşaklığını kaybeder bunun sonucunda deride sarkmalar, kırışıklıklar ve renk değişiklikleri meydana gelmektedir.(3)

Vücuttaki Kolajenin azalmasının nedenleri;

Yaşlanma süreci

Sürekli güneş altında kalma ( Zararlı UV ışınları)

Sigara dumanı

Doğal ve çevresel etkenler

Neden Hidrolize Kollajen?

Günümüzde besin değerlerinde ki düşüş ve beslenme alışkanlıklarımızın değişmesinden dolayı vücudun kolajen üretimi düşmektedir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda vücudun kolajen üretimi düzenli olarak azalmaktadır. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, hidrolize kolajenin vücuttaki kolajen miktarını artırdığı tespit edilmiştir. (4)

Kolajenin faydaları ile ilgili daha geniş kapsamlı bilgi için bilimsel araştırmalardan faydalanmanızı tavsiye ediyoruz. Sağlık probleminiz veya düzenli kullandığınız ilaç varsa sağlık profesyoneli tavsiyesi ile kullanılması önerilir

Kaynakça

1. J Sci Food Agric. 2017 Jul;97(9):2721-2726. doi: 10.1002/jsfa.8098. Epub 2016 Dec 9.

2. J Cell Mol Med. 2018 Jan;22(1):277-288. doi: 10.1111/jcmm.13317. Epub 2017 Sep 18.

3. Sağcan, A., Omay, S., Akın, M., 2011. Kronik Sigara İçen Koroner Arter Hastalarında Agonistlerle İndüklenmiş İn-Vitro Trombosit Agresyon Yanıtı. Türk Kardiyoloji Derneği Araştırma Merkezi, 29: 488-492p.

4. 2015, Kolojen Hidrolizatlarının Fonkiyonel Bir Bileşen Olarak Gıda Endüstrisinde Kullanılması, Akademik Gıda, 13(4): 327-334

* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.