500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!
Kekik Yağı Faydaları Nelerdir? Kekik Yağı Ne İşe Yarar?

Kekik Yağı Faydaları Nelerdir? Kekik Yağı Ne İşe Yarar?

Kekik Yağı Nedir?

Kekik bitkisi, Lamiaceae familyasına ait, tıbbi ve aromatik bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olan türleri Origanum, Thymus, Satureja ve Thymbra cinslerine aittir. Pek çok tür arasında özellikle uçucu yağında karvakrol ve timol bileşenleri bulunduranlar “kekik” olarak adlandırılır.

Kekik Yağı (Oregano Oil), kekik bitkisinin yaprak ve çiçeklerinden genellikle buhar distilasyonu yöntemi ile elde edilen, keskin kokulu, aromatik bir yağdır. Kekik yağından fitoterapi ve aromaterapide sıklıkla faydalanılır.

Kekik Yağı Nasıl Yapılır?

Kekik Bitkisinin Toplanması

İlk adım kekik bitkisinin çiçeklenme zamanında toplanmasıdır.

Kurutma

Toplanan kekik bitkisi[EÖ1] , kurutma işlemine tabi tutulur. Bu işlem yağın daha yoğun ve konstantre olması amacıyla önemlidir. Bu aşamada özel kurutma cihazları tercih edilir.

Buhar Distilasyonu

Kurutulmuş olan bitki buhar distilasyonu denilen bir işlemden geçer. Bu yöntemde distilasyon kazanına yerleştirilen kekik bitkisinin içinden su buharı geçirilir. Kekik bitkisine basınç yardımı ile uygulanan buhar, bitkinin içindeki yağ damlacıklarını da beraberinde sürükleyerek toplama kabına getirir. Toplanan yağ yoğunlaştırılarak sudan ayrıştırılır ve kekik uçucu yağı elde edilir.


Kekik Yağı Faydaları Nelerdir?

Kekik yağının bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Geçmiş çağlarda şifalı olduğuna inanılan kekik bitkisi, birçok rahatsızlığı tedavi etmek amacıyla kullanılmaktaydı. Kekik yağı, içeriğinde bulunan karvakrol/timol sayesinde antioksidan, antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde doğal bir temizleyici olarak kullanılabilir.

Kekik yağı halk arasında tedavi amacıyla sıklıkla kullanılan bir yağdır. Ayak altına kekik yağı sürmek en çok başvurulan yöntemlerden biridir. Bunun soğuk algınlığını aldığına ve öksürük, bronşit gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır.

Kekik yağı, ağız sağlığında da etkin bir rol oynamaktadır. İçeriğinde bulunan etken maddeler sayesinde ağız yolu enfeksiyonlarına karşı iyi bir koruyucudur. Özellikle, ağız yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinen ve en yaygın maya türü olan Candida üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.

Kekik yağının bağırsak rahatsızlığına neden olan parazitler üzerinde de etkili olduğuna dair bazı araştırmalar bulunmaktadır. Bu özelliği ile bağırsak sağlığını destekleyici olduğu söylenebilir.

Kekik yağının mideyi rahatlatıcı ve farklı rahatsızlıklara karşı koruyucu özellikleri de bulunmaktadır. Hazmetmeyi kolaylaştırıcı etkisi ile mide bulantısının giderilmesi için kullanılmaktadır.

Tüm bunların yanında romatizma, kramplı ağrılar, adet sancıları, uykusuzluk, halsizlik gibi birçok şikayete iyi geldiği bilinen kekik yağı, halk arasında sıklıkla başvurulan bir doğal tedavi yöntemidir.

Kekik, sağlık dışında kozmetik amaçlı da kullanılan bir yağdır. Kekik yağı saça faydaları ile ön plana çıkmaktadır. Saçların daha sağlıklı ve hızlı uzamasını desteklemeye ve saç dökülmelerini önlemeye yardımcıdır. Saçlarınızın daha canlı ve parlak ve görünmesi için argan yağı ya da zeytinyağı gibi sabit bir yağ ile karıştırıp, saç diplerinden ucuna masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Kekik yağının yukarıda verilen potansiyel faydalarının tümü kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kekik yağı ve diğer uçucu yağları tedavi ve sağlık amaçlı kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Ayrıca uçucu yağlar dikkatli bir şekilde kullanılmalı, cilde seyreltmeden temas ettirilmemeli ve direkt olarak içilmemelidir. Özellikle hamile kadınlar ve çocuklar üzerinde beklenmeyen etkileri olabileceği için doktora danışmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kekik Yağı Ne İşe Yarar?

Sabit bir yağ ile seyreltilerek masaj yağı olarak kullanıldığında ağrıları dindirmeye yardımcı olur.

Seyreltilip gargara olarak kullanıldığında ağız sağlığını desteklemeye ve ağızdaki bakteri oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Ciltte oluşan egzama ve diğer deri rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Seyreltilip masaj yaparak tırnağa uygulanması, tırnak mantarının tedavi edilmesine yardımcı olur.

Saç diplerindeki kan dolaşımını hızlandırarak saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur.

İçeriğindeki etken maddeler sayesinde doğal bir temizleyici olarak kullanılarak yaşam alanlarınızın temizlenmesine ve arınmasına yardımcı olur.

Kaynar suya birkaç damla damlatılıp buharı solunarak üst solunum yolları rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik yağından faydalanmak için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Kekik yağı içilir mi, kekik yağı cilde sürülür mü[TB4] gibi birçok sorunun cevabına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kekik uçucu yağını bir difüzör içine birkaç damla damlatarak odanızın havasını değiştirebilirsiniz.

Banyo suyunuza birkaç damla kekik yağı damlatarak hoş bir ferahlık sağlayabilirsiniz.

Şampuanınızın içine damlattığınız birkaç damla kekik yağı ile saçlarınızın güçlenmesini ve daha hızlı uzamasını destekleyebilirsiniz.

Badem yağı, shea butter gibi taşıyıcı yağlarla seyrelerek vücudunuza masaj yaparak uygulayıp, ağrıyan bölgelerde rahatlama sağlayabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı, argan yağı gibi yağlarla seyreltip saç diplerinizden ucuna uygulayabilirsiniz.

Bir bardak suyun içine birkaç damla kekik yağı damlatıp gargara olarak kullanabilir, gerekli durumlarda içebilirsiniz.

Su ile seyrelttiğiniz kekik yağını bir pamuğa damlatarak cildiniz için tonik olarak kullanabilirsiniz.

Kaynakça:

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1344954

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2431789

https://www.mdpi.com/1420-3049/28/14/5302

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6508890/ 

https://www.mdpi.com/2079-6382/11/5/549

https://gcris.pau.edu.tr/bitstream/11499/10875/1/Essential%20oil.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/%28SICI%291099-1573%28199606%2910%3A4%3C342%3A%3AAID-PTR832%3E3.0.CO%3B2-W

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/origanum-oniteshttps://www.mdpi.com/1420-3049/24/23/4421

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/anu.12451