Ginseng Nedir?
Ginseng, uzak doğu ülkelerinde yetişen ve bitkisel ürünlerde en çok kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Ginseng, Çin dilinde “adamotu” anlamına gelmektedir. Bitkinin yapısı insana benzediği için bu isim verilmiştir. Botanik ismi Panax’dır. Yunanca bir kelime olan Panax her şeyi iyileştiren anlamına gelmektedir. Ginseng doğada yabani olarak yetişir ancak günümüzde artan talepler doğrultusunda insan eliyle de yetiştirilmeye başlanmıştır. Ginseng genellikle 30-50 cm boyunda, etli ve kalın kökleri olan bitkilerdir. Ginseng bitkisi 3-7 yıl arasında hasat edilir. Karışık ağaçların olduğu ormanlarda ve ağaçların köklerinde yetişir. Hasat edilme yılına göre isimlendirilmesi değişir.
Ginsengin Faydaları Neler?
Ginsengin faydaları hakkında ulusal ve uluslararası araştırmalar olmasına rağmen, Türk Gıda Kodeksi tarafından hazırlanan/yayınlanan «Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği» ndeki yasal zorunluluktan dolayı ginsengin faydalarından bahsedemiyoruz. Ginsengin faydaları ile ilgili bilimsel araştırmalardan faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.
Ginseng Türleri
Ginsengin en çok bilinen 2 türü vardır, bunlar; Asya (Kore) ginsengi ve Amerikan ginsengidir. Asya ginsengi; Panax ginseng, Çin ginsengi, Kore ginsengi ya da kırmızı ginseng olarak farklı şekilde isimlendirilir.
Genel olarak ginseng olarak bilinen bitki Sibirya ginsengidir (eleuthero). Sibirya ginsengi orijinal ginseng sayılmamaktadır zira kökünde “ginsenoit” olarak adlandırılan aktif maddeyi içermemektedir, benzer ginseng yararları sağlar.
Birçok bitkiye de ginseng denmektedir ancak köklerinde ginsenoit adı verilen maddeyi içermemektedir. Köklerinde ginsenoit olmayan veya çok az bulunan ancak ginseng denilen bitki türleri;
• Çin ginsengi
• Güney ginsengi, jiaogulan
• Sibirya ginsengi
• Prens ginsengi
• Hint ginsengi, ashwagandha
• Brezilya ginseng, suma
• Peru ginsengi, maca,maca turpu,
• Alaska ginsengi
Ginsengin Toplanması
Ginseng bitkisi 3-6 yılları arasında hasat edilir. Ginseng toplandıktan sonra kurutma şekline göre “beyaz ginseng” veya “kırmızı ginseng” olarak adlandırılır. Ginseng toplandıktan sonra fırında kurutulunca “kırmızı ginseng”, kuru havada kurutulunca “beyaz ginseng” adını alır. 2 farklı hasat sonunda ginsengin içeriği ve etkileri farklı olmaktadır.
Ginseng Nasıl Kullanılır?
Asya ülkelerinde kırmızı kore ginseng 2000 yıldır kullanılmaktadır. Ginseng kökleri kurutulduktan sonra kullanılmaktadır. Bütün olarak veya parçalarına ayrılarak kullanılmaktadır. Köklerinden ve yapraklarından da çay yapılabilmektedir. Günümüzde Ginseng ürünleri ginseng kapsül, ginseng çayı, ginseng yağı, ginseng hapı olarak farklı formlarda kullanılmaktadır.
Sağlık probleminiz veya düzenli kullandığınız ilaç varsa doktorunuza danışarak kullanmanız önerilir.
* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.