Toplum olarak sağlığımızı korumak, vücudumuzda oluşan sorunlara çözüm bulmak için ilaçlar yerine doğal yollara başvurarak bitkisel ürünlere ve güvenli gıda takviyelerine yöneliyoruz.
Hepimizin artık farkına vardığı bir konu, günümüzde yeterince beslenemiyoruz. Çünkü gıdalar eskisi kadar besleyici değil. İş hayatı hepimiz için yorucu ve stresli. Bunlara bir de geri getirilmesi mümkün olmayan zamanın etkisi ekleniyor. Vücudumuzdaki yararlı maddeler zamanla eksiliyor ve vücudumuz canlılığını kaybediyor. Saçımızın, cildimizin, organlarımızın kaybettiği canlılığı geri kazanması için doğa bize birçok yararlı madde sunuyor.
Bitkisel Ürünler
Dünya sağlık örgütü (WHO) bitkisel ürünleri “Bitkinin hepsi veya bileşenlerini kullanarak (yaprak, kök, gövde, vb) tek ya da birden fazla bitkiden üretilen madde.” olarak tanımlıyor. (1)
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) göre bitkisel ürünlerin ve takviye gıdaların önemli düzeyde özel besin unsurlarını içermesi ve vücuttaki fonksiyonları bilinmesi gerekiyor. Takviye gıdaların içerisinde bulunan besin öğelerinin yanı sıra sağlık açısından da faydalı olduğu ispatlanmalı, FDA tarafından kabul edilen hastalık/diyet ilişkisi konusunda iddiasını kanıtlamış bilimsel çalışmalar bulunmalıdır [2].
Bitkisel Ürünler (Takviye Gıdalar ve Doğal Yağlar)
Bitkisel ürünlerden takviye gıdalar, doğal yağlar ve daha çok farklı çeşitte ürünler elde edilmektedir.
Bilindiği üzere bitkisel yağlar kozmetik, parfüm ve gıda sanayinde sıkça kullanılmaktadır. Bitkisel yağları elde etmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bitkisel yağlar genellikle distilasyon, soğuk sıkım ve maserasyon yöntemi olarak 3 farklı şekilde elde edilir. Bitkisel yağlarla ilgili daha detaylı bilgi için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Takviye edici gıda: Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler” olarak tanımlanmaktadır. (*)
Talya Bitkisel Nasıl Üretim Yapıyor?
Talya, tıbbi ve aromatik bitki yağları ile gıda takviyeleri konusunda Antalya merkezli üretim yapan alanında uzman bir kuruluştur.
Talya ürünleri; Amerika Gıda ve İlaç Dairesi onayına (FDA), İyi Üretim Uygulamaları Belgesine (GMP), Helal sertifikasına ve TSE onaylı ISO 22000 ve ISO 9001 belgelerine sahiptir.
Takviye gıdaların üretilip satılabilmesi için belirli kriterleri sağlamaları gerekir.
• Bireyin beslenmesine katkıda bulunması
• Sağlığı koruyucu özellikte veya daha iyi duruma getirilmesine yardımcı olması
• Besleyici ve sağlığı olumlu yönde etkileyici özelliklerinin beslenme bilimi ve tıp açısından sağlam temelleri olması
• Tıbbi ve beslenme bilgilerimize dayalı olarak besin veya besin öğesi için günlük uygun alım miktarları belirlenmiş ve söz konusu besinin tüketiminin güvenilir olduğu ortaya konulmuş olmasıdır [3]
Uluslararası standartlara sahip olan Talya Bitkisel aynı zamanda Amerika’da Talya Herbal LLC şirketi ünvanı ile de faaliyet sürdürüyor.
Sağlık probleminiz veya düzenli kullandığınız ilaç varsa bitkisel ürünleri sağlık profesyonellerine danışarak kullanmanız önerilir.
Kaynakça
[2] Gülmez, M., Güven, A., 2005. Fonksiyonel Gıdalar ve Sağlıkla İlişkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Kars, 11(1): 17-24p.
[3] https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/functional-foods-or-functionally-marketed-foods-a-critique-of-and-alternatives-to-the-category-of-functional-foods/0F36233F4003647286CC5BCAF4BF7B66
* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.