"Aromatik bitkilerin tarihte kullanımı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır.Milattan önce 4000 yılında Sümerler selvi ve mür gibi kokulu bitkileri kullanmışlardır. "
Aromaterapi Nedir?
Aromatik bitkilerin tarihte kullanımı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Milattan önce 4000 yılında Sümerler selvi ve mür gibi kokulu bitkileri kullanmışlardır. 17. yüzyılda bitkisel öz yağlar tedavi amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Ancak görünüyor ki Mısır’da Firavunların öldükten sonra uygulanan mumyalama işlemleri için kullanılan bitkiler de o zamanki bitkilere benzer nitelikte.
Aromaterapi, kelime olarak koku molekülleri ile iyileşme anlamına gelmektedir. Uçucu yağların hoş ve güçlü kokusunun ve bileşimindeki kimyasal maddelerin etkisiyle masaj, friksiyon, inhalasyon, kompres ve banyo şeklinde iyi olma halini destekleme, sağlığı koruma veya kozmetik amaçlı kullanılmasıdır. Yani güzel kokulu bitkisel öz yağlarla yapılan ruhsal, fiziksel uygulamalara aromaterapi denir.
Yağda çözünme özelliğine sahip uçucu maddelerin, deriden ve bronşlardan absorbe olarak veya inhalasyon yoluyla doğrudan merkezi sinir sistemini etkilediği düşünülmektedir.
Aromaterapi, uçucu yağlar ile insan vücudunda ısınma, gevşeme sağlayarak kas ve eklem ağrılarında etkilidir. Her yağın ruhsal, fiziksel, kas sıkışması ve nefes darlığı gibi farklı sorunlarda etkileri bulunmaktadır.
Aromaterapi, insanın kendisini sağlıklı ve zinde hissetmesini sağlayan, koruyucu ve destekleyici doğal bir tedavi yöntemidir. Aromaterapi yönteminin en büyük özelliği, bedensel savunma mekanizmalarını hızlandırarak vücudu bir bütün olarak iyileştirmesidir. Bu yüzden uçucu yağların Aromaterapide önemi oldukça fazladır.
Aromaterapide Kullanılan Yağlar
Bitkinin çiçek, yaprak, rizom ve kabukları gibi kısımlarından genellikle distilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağlar ile bitkinin tohum, çekirdek ve meyvelerinden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen sabit yağlar kullanılmaktadır.
Aromaterapi Kimler İçin Uygundur, Yan Etkisi Var Mıdır?
Uçucu yağlar vücudu tahriş edebileceği için direkt olarak kullanılmazlar. Taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi gerekir. Masaj yaparken yağlar gözle temas etmemelidir. Çocuklarda istenmeyen etki görülme olasılığı vardır. Çocuklarda ve hamilelerde uzman sağlık personeline danışılarak dikkatli kullanılması gerekmektedir. Hamile kadınların ilk 4 ayında kullanması tavsiye edilmemektedir.
* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.